Døjer du med stress?

Døjer du med stress?

Hvis du læser dette, er der stor sandsynlighed for, at du lider af stress. Og hvis du ikke lider af det nu, er der en god chance for, at du vil komme til at lide af det på et tidspunkt i dit liv. Stress er et af de mest almindelige, mentale sundhedsproblemer i hele verdenen, og det kan ramme alle til enhver tid. I denne artikel vil vi komme ind på hvad stress er, symptomerne på stress, og hvordan man håndterer det.

Hvad er stress?

Stress er en tilstand af mental eller følelsesmæssig belastning, forårsaget af ugunstige omstændigheder. Det kan være forårsaget af alt fra dårligt vejr til et dødsfald i familien, pres på arbejdet, men uanset hvad det er, der forårsager stress, er det vigtigt at genkende tegnene og få hjælp, før din stress bliver til noget værre.

Der findes to typer af stress:

  • Akut
  • Kronisk

Akut stress er kortvarig, mens kronisk stress er langvarig.

Symptomer på stress

Symptomerne på stress omfatter hovedpine, mavesmerter, kvalme, søvnløshed, søvnproblemer (sover for meget eller for lidt), føler sig træt hele tiden (træthed) manglende koncentration og hukommelsestab. Disse symptomer kan skyldes mange ting, men hvis du oplever nogen af dem, og du tror, at det kan være stressrelateret, er det vigtigt, at du får hjælp.

Hvordan håndterer man stress?

Det kan være svært at håndtere stress, især når alt synes at gå galt på én gang. Men der er måder, hvorpå vi kan klare det bedre med stress. Der er forskellige måder at håndtere stress på, og det første skridt er at finde ud af, hvilke strategier du bruger til at håndtere stress

Der findes to typer af copingstrategier:

  • Problemfokuserede
  • Følelsesfokuserede.

Problemfokuseret betyder, at du forsøger at løse årsagen til din stress, mens følelsesfokuseret betyder, at du fokuserer på, hvordan du har det om årsagen til din stress.

Nogle almindelige, problemfokuserede håndteringsstrategier er:

– at søge information eller råd fra andre;

– at bruge logik og fornuft til at analysere situationen

– planlægning og organisering

– at handle for at løse problemet.

Nogle almindelige, følelsesfokuserede håndteringsstrategier er

– distrahere dig selv

– at tale med en ven eller et familiemedlem om, hvordan du har det

– at træne eller gøre noget aktivt. Motion er en god måde at lindre stress og få dig til at føle dig bedre tilpas. Det frigiver endorfiner, som hjælper med at forbedre dit humør

Uanset hvad, så er det vigtigt, at du søger hjælp

Mange har symptomer på stress, uden at de lægger mærke til det, eller måske erkender det. Mange accepterer eller ignorerer deres symptomer, hvortil der pludselig sker en markant ændring fra det ene øjeblik til det andet, hvor man får et wake-up-call.

Hvis du mistænker, at du har stress, så gør dig selv den tjeneste at søge om hjælp. Du kan få hjælp til behandling af stress hos Psykolog Maria Vinding i København, som har mange års erfaring med stresspatienter og hjælper dig til at finde årsagen til, at du er stresset og hjælper dig også med at finde ud af, hvordan du kan fjerne den stressfaktor, der er. Ring for tidsbestilling allerede i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *