Fra gør-det-selv til professionel
Det ganske land har mange gør-det-selv folk, hvilket jo er dejligt. Det er en hobby for mange, og det skaber en god kultur af viden og kunnen. Der er dog grænser for hvad de glade amatører realistisk set kan opnå og lykkedes med, og inden for nogle fagområder, er der særligt en opfattelse af hvad man kan som ufaglært, der for det meste ikke står mål med virkeligheden. Denne tekst er et forsvar for de faglærte, og for det professionelt udførte arbejde. Et forsvar for, at en faguddannelse og erhvervserfaring er sine penge værd, hvilket bør huskes og respekteres.
De tunge og de lette
Med de tunge og de lette tænker jeg på, at der er fag, som alle vedgår er forbeholdt fagfolk, det er de tunge, og så er der de lette, som i særlig grad er fag hvor amatører gladeligt vil undlade at ringe efter hjælp, og i stedet gøre det selv. I den tunge ende har vi elektrikerfaget og VVS til dels. Også noget som bilmekaniker er højt oppe på listen. Her har vi også med områder at gøre, hvor man kan gøre stor skade, potentielt livsfarlig, hvis man ikke ved hvad man laver. Længere nede af stigen har vi noget som cykelmekaniker, snedker og murer. De fleste gør-det-selv folk vil lave småting inden for disse fag, men vil også se sin begrænsning ret hurtigt, og føle sig nødsaget til at ringe efter hjælp. Der er dog også de mest ambitiøse amatører, der med en Youtube video prøver at gå hele vejen. Det går nogle gange ok, men ofte fører dette til fejl og en masse spildtid.
Den store fordom
Nede i den helt lette ende finder vi malerfaget. Her eksisterer der blandt danskerne den fordom, at man selv kan, og ofte bør, male tilstrækkeligt pænt til at det er spild af penge at ringe efter professionelle malere. Dette for næsten alle amatørers vedkommende dog noget af en tilsnigelse, da kvaliteten virkeligt svinger, når ufaglærte svinger penslerne og ruller rullerne. Der er ingen tvivl om, at man ikke risikerer det store det ved selv at male. Der er ingen dødsfare, og så længe man dækker til, så kan man heller ikke umiddelbart ødelægge noget. Og så alligevel, for eksempelvis tildækning, det er noget af det amatører er allerdårligst til. Det samme med noget som radiatormaling, der som oftest gøres forkert, kun halvt eller begge dele. Herudover er der valget af maling, hvor amatører ofte sparer på kvaliteten, og så det mest afgørende, malerteknikken. Her viser erfaringen og professionalismen sig, eller manglen på samme.
Vælg professionelt
Der er simpelthen, også når det angår malerfaget, en reel og afgørende forskel på amatør og professionel, så hvis kvalitet betyder noget for dig, så bør du finde en faglært, lokal maler fra Odense næste gang du skal have frisket farven op derhjemme. I respekt for både dit eget hjem, og det håndværk som det vitterligt er, når det udføres korrekt. Det er en fryd at se veludført arbejde, hvilke desuden er noget netop gør-det-selv folk forstår at sætte pris på.