Hvert fjerde år skal der vælges et nyt folketing i Danmark. Det er dog sjældent, at folketinget kommer til at bestå af helt nye medlemmer. Ofte er der en del, der bliver genvalgt. Men om der skal helt nyt blod ind, eller om nogle af de gamle travere skal have lov til at blive, er faktisk op til dig. Derfor er det også vigtigt, at du tager opgaven alvorligt og sætter dig ind i de forskellige politikeres mærkesager.
Det er svært, hvis ikke umuligt, at finde en politiker, som du er fuldt ud enig med. Men med lidt politisk research kan du formentlig komme ganske tæt på. Læs med videre, hvis du vil vide hvordan.
Derfor er det vigtigt, at du stemmer til folketingsvalget
Her i landet har folketinget, sammen med regeringen, den lovgivende magt. I Danmark er magten tredelt i henholdsvis den lovgivende, udøvende og dømmende magt. Det er denne tredeling, der sikrer, at vi har et demokrati og en retsstat i stedet for et diktatur.
Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvem der sidder i Folketinget. De valgte politikere er ganske enkelt med til at skabe landets nutid og fremtid. Derfor er det også vigtigt, at du går ned i stemmeboksen og sætter et kryds.
Start med dig selv
Når du skal vælge den rette politiker, skal du først vide, hvad du selv står for. Politikeren skal nemlig repræsentere dine holdninger og værdier. Folketingsvalget handler dig om ikke om, hvad der er bedst for dig personligt. I stedet handler det om, hvad der er bedst for landet. Derfor skal du dele nogenlunde samme vision for Danmark som den politiker, du vælger at stemme på.
Du kan finde ud af, hvad de enkelte politikere står for på deres hjemmeside. Derudover bør du også læse andre kilder, der går lidt mere kritisk til politikerne, deres valgløfter og deres mærkesager. Det vil give dig et mere reelt billede af, hvad politikeren egentlig står for.